Nabídka produktů

Kurzy fotografování
Jak platit

Nevstoupíš dvakrát do stejného lomu…

Lom není řeka, na kterou platí toto přísloví plnou měrou, ale… Už můj potápěčský guru Vašek Rott nám, podvodním ušákům, před téměř padesáti lety vštěpoval skutečnost, že do vody se musí vklouznout tiše, aby vlnka nezašplouchla, pak že je vidět všechno to, co je normálním smrtelníkům utajeno. A za nevšedním zážitkem není třeba křižovat světem, stačí se jen dobře dívat. Každé místo, ať je to les, a nebo vodní hlubina, nabízí každým okamžikem stovky nových pohledů. Vaškův „návod k použití“ si nesu celým svým potápěčským životem.

Rumchalpu znám dobrých třicet let, pomalu od času jejího zatopení. Vždycky byla mým oblíbeným fotografickým ateliérem. A výše zmíněná teorie pro ní platí dvojnásob. Je to velký lom, nabitý životem. Štiky, obří sumci a bezpočet ostatních ryb, to všechno v dekoraci zelených trav, potopených stromů a skal, porostlých hustými koloniemi slávek. I vrak lodi se na dně najde. Co víc si může přát oko fotografa?
Rumchalpa má jednu specialitu, svojí prázdninovou sumčí zátoku. V tomto letním čase se na dohled všech přítomných předvádějí těsně pod hladinou ty největší kusy místní rybí populace jako na divadelní scéně. Pravda, nic není zadarmo a stojí to návštěvníky pár tašek starého pečiva, ale podívaná je to náramná. A pokaždé jiná.
Když jsme o prvním prázdninovém víkendu přijeli fotit snímek do editorialu Oceánu, neodolali jsme a hned „po práci“ vyrazili pokochat se a pohrát si se sumci a kapry. Už první okamžik, kdy vplujete do jejich teritoria je ohromující. Každý z oněch velikánů si vás přijede osobně prohlédnout. To snad proto, jestli nevezete něco extra dobrého. Jakoby nestačil déšť rohlíků, pršící co chvíli na hladinu. Když je voda aspoň tak čistá jako byla onu sobotu, 5 – 6 metrů, na tuhle letní dobu čistota nevídaná, byl to impozantní pohled. Tmavé a oranžové kapří obludy, bílí i „obyčejní“ sumci, štika jak má být, ti všichni připlavali na defilé, obklopení navíc stříbrným mrakem malých všudypřítomných plotic. Vzpomněl jsem si přitom na často citovanou větu mého kamaráda, věhlasného vrakového potápěče Petra Katze: „Ryby nejsou k ničemu, jenom kazí výhled“. Tak tady, na Rumchalpě, si naopak ten „zkažený“ výhled rádi pokaždé vychutnáme…

Vašek Kříž
Foto: Vašek Kříž a Pavel Bohoněk

Fotoalbum

Přihlašte se k odběru aktualit

Zákaznický účet

Pavel

potápěčské a fotografické kurzy

natáčení

pavel.bohonek@bokiproduction.cz

Ivana

prodej, e-shop, půjčovna

ivana.stastna@potapeniproradost.cz

Nejnovější
Automatika Scubapro set1.st Mk25 DIN300 +2.st G260 TACTICAL +Octopus R195, AKČNÍ CENA!

Automatika Scubapro..

Cena: 17 442,– Kč
Letní obuv, žabky  Gumbies Islander - Ghecko/ dámské

Letní obuv, žabky Gumbies Islander - Lime Turtle/ dětské

Letní obuv žabky Gumbies Islander - Lime Turtle UNISEX

Letní obuv žabky..

Letní obuv, žabky Gumbies Islander - Turquoise/tyrkys dámské

Pro zákazníky

Nenašli jste co jste hledali?

Nevadí !

Individuálně dovezeme jakoukoliv položku ze sortimentu našich dodavatelů. Jejich seznam naleznete vlevo na našich stránkách. Stačí kliknout na logo výrobce a dostanete se na katalog výrobků. Ať už se jedná o sortiment potápění, plavání či o podvodní fotografii. V případě, že ani tam nenajdete co  potřebujete...Neváhejte, napište na  ivana.stastna@potapeniproradost.cz   nebo volejte 776 623 653 a my se Vám to  pokusíme sehnat!

Dobré světlo a čistou vodu přeje

Potapeni pro radost